Home                Instrumenten overzicht 
 

Ampèremeter

De ampèremeter is ondanks zijn onnauwkeurigheid toch een belangrijk instrument. Zo kunnen we toch zien of de accu geladen of ontladen wordt.


Werking ampèremeter Traction
Het principe berust op een metalen kern (ijzer) waar omheen een koperen spoel is gewikkeld. Wanneer we door deze spoel een stroom laten lopen wordt er in de metalen kern een magnetisch veld opgebouwd. Dit magnetisch veld is dan weer in staat een ander ijzeren voorwerp aan te trekken. Dat kan in ons geval een wijzer zijn waaraan een veer is bevestigd. Door deze veer verkrijgen we dus een nulpunt van waaruit de naald naar rechts of naar links kan bewegen afhankelijk van hoe het magnetisch veld is opgebouwd.

Weekijzermeter – draaispoelmeter
Deze constructie stamt nog uit het begin van de stroommetingen en wordt dan ook weekijzer meter genoemd. Tegenwoordig is deze vorm van meten op de achtergrond geraakt en zien we de draaispoelmeter hiervoor in de plaats verschijnen. Hiervan is de werking totaal anders en kort samengevat beweegt er een spoel waaraan de aanwijzer is bevestigd in een permanente magneet. Omdat de spoel uit heel dun draad bestaat kunnen er geen grote stromen gemeten worden alleen maar spanning. Om deze reden wordt er een shunt toegepast die parallel over de meter staat. Er wordt dus spanning over de shunt gemeten. De shunt is meestal een dikke draad van een bepaalde legering (weerstandsdraad) waardoor de te meten stroom loopt.

Analoog digitaal
De techniek staat niet stil en we zijn inmiddels in het digitale tijdperk beland zo ook met de meettechniek. Omdat we nog steeds met oude technieken te maken hebben kan niet altijd gebruik gemaakt worden van een digitale meter. Bij metingen waarbij snelle spanningsveranderingen plaatsvinden of stromen is een meteraflezing praktisch onmogelijk. Om hierin toch wat duidelijkheid te krijgen zijn sommige digitale meters voorzien van analoge uitleesmogelijkheid.

De ampèremeter van de Traction is niet bepaald een precisie-instrument en geeft alleen maar laden- en ontladen aan (Charge en decharge). Een nulpuntinstelling is niet mogelijk. Ook de stroomwaarde bij maximale meteruitslag is niet bekend.
Eigenschappen ampèremeter Traction
Door zijn constructie heeft de ampèremeter wat onhebbelijkheden. We zien dat terug bij gebruik van bijvoorbeeld de richtingaanwijzers. Bij het inschakelen zien we de naald van de ampèremeter schichtig heen en weer slingeren. Ook is het geen precisie instrument waaraan we waarden kunnen toekennen. De uitslag van de naald geeft bij benadering aan of er veel of weinig stroom loopt of dat er een ontlading van de accu plaatsvindt. In principe is dat ook wel voldoende zodat we toch een stroomindicatie hebben over wat er zoal in grote lijnen gebeurt.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 24-08-2017