Home          Verlichting overzicht                         

Achterlichten
Uit de reeks "Van 6 naar 12 Volt" 

Of het nu om een 6 volt installatie of om een 12 Volt installatie gaat, voor beide gevallen is het belangrijk dat de achterlichten zoveel mogelijk voldoen aan de hedendaagse normen. Overigens geldt dat laatste eigenlijk ook voor de hele verlichtingsinstallatie.

Gedateerde achterlichten
De verlichting en zeker de achterlichten van een Traction zijn niet meer van deze tijd. Daarom worden er door verschillende mensen verwoede pogingen gedaan om de lichtintensiteit wat te verbeteren. Door gebruik te maken van de huidige technieken zoals led verlichting kan er nog wat verbetering in aangebracht worden maar uiteindelijk geven de afmetingen van de achterlichten wat beperkingen voor wat het lichtoppervlak betreft.

Elektrische verbindingen verbeteren
Alle beetjes helpen en in dit geval zou een goede elektrische verbinding zeker bijdragen tot een betere lichtopbrengst. Het zijn dan ook de klinknagelverbindingen, zie punt A, die onder andere voor problemen kunnen zorgen. Met een soldeerbout zou deze verbinding doorgesoldeerd kunnen worden. Eventueel door gebruikmaking van een draadje om de beide verbindingen te overbruggen. 

Aansluitklemmen
Ook de aansluitklemmen, zie punt B, kunnen voor spanningsverlies zorgen. Dit geldt voornamelijk voor de oudere achterlicht modellen omdat de latere types een veel betere schuifverbinding hebben.


Reflectorfolie verwijderen
Ook kan de uitstraling van het achterlicht worden verbeterd door de folie weg te nemen die aan de achterzijde van het achterlichtglas zit. Nieuwe achterlichten hebben geen folie meer en het glas is dan vervangen door plastic. Door het ontbreken van deze folie zal voor extra reflectie ornamenten gezorgd moeten worden. Deze kunnen bijvoorbeeld aan de bumper worden gemonteerd zodat aan de wettelijke eis wordt voldaan.
Verder kan een reflecterend plaatje achter de lampunit worden geplaatst voor een betere lichtreflectie. Het reflectorplaatje is in de handel verkrijgbaar.


Origineel achterlicht
Of het achterlicht origineel is kan je herkennen aan de reflector omdat deze van glas is. Onder aan dit glas is ook een duidelijk merkteken te zien die wat vager is bij de plastic uitvoering. 
Bij de aanschaf van een nieuw achterlicht kan je de plastic reflector eventueel vervangen door een die van glas, om zodoende wat originaliteit te behouden.
 

Verschillende aandachtspunten voor een goede verlichting  
Zorg voor een verliesvrije verbinding achterlicht, 6- of 12 Volt boordspanning, eventueel met  een extra aarddraad. 
Verwijder de reflectorfolie achterlichten en plaats  reflecterende aluminium plaatjes achter de achterlichten voor betere lichtreflectie. Zorg wel voor de extra retroreflectors aan de achterzijde van de Traction. Deze kunnen eventueel aan de bumper worden gemonteerd .
Kies eventueel voor halogeenlampjes
die een grotere lichtopbrengst hebben of monteer led verlichting met de juiste lichtuitstraling. 
Lees ook het verhaal  "
Led versus buislampjes" om wat inzicht te krijgen in deze materie.

   Slechte klinknagelverbinding en draadaansluiting.

   Glasreflector met reflecterende folie aan de 
   achterzijde die je voor een betere lichtuitstraling beter
   kunt verwijderen.


   Originele glasreflector met een duidelijk merkteken.

   Door de toegepaste veranderingen een betere
   lichtuitstraling en dus een betere zichtbaarheid in het
   verkeer.

                         Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 16-03-2019