Home          Overzicht                                       


   
Accu 12 Volt       Uit de reeks "Van 6 naar 12 Volt"


Van 6 naar 12 Volt:
Er zijn verschillende manieren om de Traction Avant om te bouwen van 6 naar 12 Volt. Originaliteit nastreven wat werking betreft of op de eenvoudige manier, als alles maar werkt, wat natuurlijk het gemakkelijkst te realiseren is. Als voorbeeld kunnen we de knipperlichtinstallatie nemen die origineel op 6 Volt meerdere functies in zich heeft. Hij kan in een bepaalde frequentie knipperen maar doet dat ook nog in een bepaalde tijdsduur, waarbij het laatste komt te vervallen wanneer men het eenvoudig wil houden. Zelf heb ik voor de moeilijkere variant gekozen en dan komt er wat elektronica aan te pas. Verder zijn er nog verschillende mogelijkheden op verlichtingsgebied zoals de Led-verlichting voor de achterlichten. Bij 12 Volt is dit niet meer zo belangrijk omdat we zowiezo meer licht hebben van onze 12 Volt lampjes. Wanneer we besluiten om de Traction om te bouwen naar 12 Volt, moet men zelf beslissen hoe ver men wil gaan, waarbij zeker gelet moet worden op het uiterlijk. Of het op een eenvoudige of op een wat moeilijkere manier is uitgevoerd maakt dan niet meer zoveel uit. De ombouw van 6 naar 12 Volt op mijn website moet men dan ook als een richtlijn zien.

Accu:
Accu's van vroeger waren zwaar en robuust dat had ook te maken met de ontwikkeling van die tijd. De accubak zelf bestond uit een soort bakeliet en was vrij dikwandig, ook de loodplaten waren zwaar uitgevoerd. Men had ook de kunstmatige veroudering nog niet helemaal in de hand. Zo'n accu kon dan ook makkelijk 10 jaar meegaan bij goed onderhoud.
Tegenwoordig weet men beter en kan door de juiste toevoeging van veredeling bij de loodplaten precies bepaald worden hoe lang een accu meegaat.

 


Oude 6 Volt 90Ah accuAccu behuizing:

De accubak van tegenwoordig is van een soort kunststof gemaakt waar men doorheen kan kijken, makkelijk als men het vloeistofpeil wil controleren. Gelukkig voor ons kan men ook zwarte uitvoeringen kopen.
Voor de 6 Volt installatie was het gebruikelijk een 90 Ah type toe te passen. Wanneer we besluiten 12 Volt te gebruiken kunnen we volstaan met een 45 Ah accu. Precies de helft dus, maar wat een ruimte houden we over in de accubak! Deze ruimte moeten we dan opvullen om zijdelings schuiven tegen te gaan. Op de foto's rechts zien we dan ook het verschil tussen oud en nieuw duidelijk naar voren komen.


Nieuwe 12 Volt 45AH accu

Naar boven

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015